Cursus Krachtig Schrijven

Tweedaagse cursus ‘Krachtig Schrijven’

(Toveren met taal)

Naarmate ik ouder word, vind ik het in toenemende mate belangrijk om mijn kennis en ervaringen door te geven aan de jongere generatie. Dit doe ik o.a. met mijn cursus ‘Krachtig Schrijven’ , speciaal bedoeld voor marketing- en publiciteitsmedewerkers in zowel de culturele- als de commerciële sector.

In deze cursus leer ik cursisten om concreet te schrijven, valkuilen te omzeilen en verrassende invalshoeken te kiezen. Zonder overbodige poespas en onnodige ballast. Geen bla, bla, bla, bla. Deze bijzondere aanpak levert bijzondere resultaten op omdat A. improductieve schrijfgewoontes worden afgeleerd en B. een al aanwezig talent wordt gestimuleerd.

Macht en kracht

Marketing- en publiciteitsmedewerkers hebben dagelijks te maken met de macht en de kracht van het woord. Bij de ene tekst, die de wereld wordt ingestuurd, gaan er overal toeters en bellen rinkelen. Is de respons fantastisch. En stroomt de mailbox vol. Bij de andere tekst gebeurt er veel minder. Of erger nog, er gebeurt helemaal niks.

In de cursus ‘Krachtig Schrijven’ krijgt u handvatten aangereikt waarom de ene tekst juist wel aanslaat en de andere juist niet. Leert u waarom u nooit vragende kopregels moet gebruiken. Waarom u ‘zullen’ en ‘kunnen’ direct uit uw woordenschat moet schrappen. Net als ‘te allen tijde’, ‘in het kader van’, en ‘met betrekking tot’. U leert wat de macht van het getal is in een tekst. En waarom de Engelse reclamepionier Thomas Holloway* ooit boven zijn tekst schreef: “Don’t sell soap, sell hope!”.

De cursus begint met het thuis beschrijven van bijvoorbeeld een saai parkeerterrein voor de deur. Of het in zes regels verwoorden van de kronkelige reis van een regendruppel op het raam. Hoe doet u dat? Wat doet u minder goed? Wat doet u uitstekend? En wat heeft uw product of dienstverlening nu in hemelsnaam te maken met een wervend tekstje over Acda & De Munnik? Of met een leuk vraaggesprek met musicalster Simone Kleinsma?

U raadt het natuurlijk al: Alles!

Hoger niveau

U leert de kwaliteit van uw teksten naar een hoger niveau te tillen. U leert dat een interview iets heel anders is dan een brochuretekst. U leert een heldere structuur in uw tekst aan te brengen. En u leert waar uw sterke punten liggen als het om het schrijven gaat. Hele belangrijke les: Schrijven is vooral goed kijken! De cursus wordt gegeven door Freek van Mierlo, die  sinds 1980 teksten schrijft en schreef voor tal van publieksgerichte organisaties. Van Theater Spant! tot Stichting Bartiméus. Van het Nationale Toneel tot de Gemeente Zeist.

Alleen of samen

De cursus wordt gegeven op individuele basis, één op één dus, gedurende twee dagen van 10.00 – 16.00 uur. De kosten bedragen € 975,– p.p. exclusief 21% BTW, inclusief thee, koffie en lunch. De cursus kan ook één op twee of één op drie worden gegeven. Op een tweede of een derde inschrijving uit dezelfde organisatie wordt 25 % korting verleend. De cursus wordt gegeven bij u op locatie of bij de Vierde Wand in Deventer. Reiskosten in overleg. Na een maand wordt de cursus geëvalueerd en de vorderingen besproken.

De kosten van de herhalingscursus van één dag bedragen € 475,– p.p. exclusief 21% BTW.

* De Engelsman Thomas Holloway (1800-1883) bereikte als eerste een miljoenenpubliek met dagbladreclame en het verspreiden van strooifolders. Hij gaf aan zeep een nieuw imago door het te communiceren als een product waar je als vrouw jonger en mooier van wordt. Boven zijn advertenties en folders aan de tussenhandel stond als kopregel: “Don’t sell soap, sell hope!”

Reacties:

Sandra:

De woorden die Freek het meest ontroerden, blijken de woorden van zijn dochter te zijn. ‘Mijn dochter heeft mij ooit een handgemaakt boekje gegeven met mijn gedichten. Voorin schreef ze; ‘Omdat je mij leerde de woorden lief te hebben’, toen moest ik even slikken…’ En nu slik ik. Ik ben geroerd, geroerd door Freek. In twee prettige cursusdagen heb ik mijn liefde voor het schrijven teruggevonden.

Gerianne:

De rust, ruimte en ongestoorde tijd om aan het schrijven te besteden werkt inspirerend en ontspannend. Een prima plan om de cursus niet op kantoor te volgen. Om zonder onderbreking hier mee bezig te zijn biedt nieuwe perspectieven.  Conclusie na twee dagen toveren met taal aan de keukentafel is dat schrappen niet te benauwd moet gebeuren en dat mijn collega en ik samen tot de beste resultaten komen.

Letty:

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Minder is meer. Slechts enkele kreten die van toepassing zijn op de cursus. Pittig en zinvol. Haal er uit wat voor jou werkt en wat binnen je bedrijfscultuur past. Ik heb er veel van geleerd.

Anders leren denken en kijken.

Marijke:

Wat ik van Freek heb geleerd is vooral spannender schrijven en je verplaatsen in de beleving van de lezer. Schrijven vanuit de lezer: wat wil die ervaren of beleven. Ik ben heel benieuwd of het nu ook echt gaat werken en alle cursussen vol raken, want daar was het allemaal om te doen.

Yvonne:

Twee dagen mochten we genieten van uitleg, oefeningen en dialogen. Van te voren was ik onzeker, voelde me kwetsbaar, bijna naakt. Al tijdens de training bekroop me een gevoel van euforie. Mijn niveau was goed. Ik kon goed meekomen en voelde me groeien. Een gevoel van trots overviel me tijdens deze training, mede dankzij onze docent Freek. Hij gaf ons tijdens deze training nuttige handvatten, die ik gretig vast pakte. Ik omhelsde en slurpte het geheel op met een zachte afdronk.

Leontine:

Freek is en blijft een schrijver in hart en nieren. Schrijven is gewoon leuk, als je er de tijd voor neemt. Als je goed schrijft leer je ook beter te formuleren. Hetgeen weer kan helpen in je dagelijkse relatie met mensen.

Suzanne:

Het was heel fijn om twee dagen lang ons te storten op het schrijven en op het herschrijven van teksten. We zijn er kritischer door geworden en hebben er meer zelfvertrouwen van gekregen. Bovendien hebben we onszelf dit jaar echt gedwongen om een paar uur ergens anders te gaan zitten om alleen maar bezig te hoeven zijn met het schrijven van de teksten en elkaars teksten te lezen en te beoordelen. We hebben het meteen in de praktijk proberen te brengen en kwamen echt geïnspireerd terug van de cursus.

Medie:

De cursus Toveren met taal heeft letterlijk mijn ogen geopend. Schrijven is kijken! Mijn onzekerheid voor schrijven heb ik achter me gelaten. Het waren 2 leuke dagen waarin ik veel heb geleerd.

 

Top