Interviews

Interviews

Ik maak graag interviews. Dat kunnen schriftelijke interviews zijn of vraaggesprekken ten behoeve van een bedrijfsfilm of Tv-productie. In de voorbereiding van een interview besteed ik veel tijd aan het formuleren en vinden van vijf kernvragen, waar het gesprek in essentie over moet gaan. Bij het afnemen van een interview vind ik het belangrijk, dat de geïnterviewde zich op zijn of haar gemak voelt. Zonder dat daarbij de zakelijkheid en het uiteindelijke doel uit het oog wordt verloren. De Vierde Wand heeft diverse interviews gemaakt met bekende acteurs en actrices, o.a. Anne Wil Blankers, Huub Stapel, Ruth Jacott, Porgy Franssen, Simone Kleinsma, Peter Faber, Mariska van Kolck, Veldhuis & Kemper, Peter Tuinman, Bert Visscher, Loes Luca, Isa Hoes en Mies Bouwman.

Hieronder het laatste interview met Mies Bouwman, afgenomen vier dagen voor haar dood in gesprek met Johnny de Mol.

 

“…Het is prachtig geweest…”

 

Haar huis ademt warmte. Het uitzicht vanuit haar tuin is adembenemend. In de verte glinstert de Neder-Rijn, die alsmaar stroomt, stroomt en stroomt. De winterzon straalt. Mies verheugt zich enorm op de komst van Johnny. Hij heeft taart meegenomen. Verpakt in een feestelijke doos, voorzien van roze strik. ‘In de Hoofdrol’ speelt de hoofdrol in het gesprek…

“Johnny en ik hebben veel met elkaar gemeen”, zegt Mies. “We hebben veel gezamenlijke vrienden. Mensen waarvan je houdt. Zijn moeder, daar houd ik van. Mijn hele leven was Willeke er. En zijn opa. Ze waren op mijn zilveren bruiloft. En toen ik 50 jaar getrouwd was. “

Willy Alberti

“Ik zag haar bij één van de uitzendingen van ‘In de hoofdrol’” haakt Johnny aan.“Ik was een jaar of vijf, zes. Mijn opa, Willy Alberti, was toen de hoofdpersoon. We kwamen met de hele familie, met o.a. Willeke en met Sören, de trap af.” “ Nee, zegt Mies, jullie kwamen door de deur.” Johnny geeft Mies gelijk. “Toen ik als zoontje van de baas bij de TV begon, zag ik Mies regelmatig tijdens opnames. Ik zei haar altijd even netjes gedag. Bij zo’n mevrouw wil je niet met lege handen aankomen. Vandaar de taart. ”

Anton Geesink

“Ik weet nog dat ik Anton Geesink moest opvangen, zeg maar moest overvallen op Schiphol” vervolgt Mies. Nou, die had er helemaal geen zin in. Helemaal niet. Maar als mijn gasten éénmaal in ’t Spant die trap afkwamen en de eerste bekenden zagen zitten, dan brak het ijs altijd. “Het was heerlijk werken in ’t Spant. Het was om de hoek. De kinderen zaten in Bussum op school. Leen (haar man Leen Timp) zei op een dag; “laten we kijken of we daar kunnen opnemen”. Alles was er. Het was er knus en gezellig. Bijna alsof je thuis was. Heerlijk.”

Johnny vult aan:

“Ik zat in Bussum op school. Ik speelde met de eindmusical van het Willem de Zwijgercollege voor het eerst in ‘t Spant. Een paar jaar later speelde ik daar met ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ om jonge mensen naar het theater te trekken. Je werd toen een ‘soapie’ genoemd, acteurs die via een soapserie bekend werden bij het grote publiek. Ik kwam daarna vaker in ‘t Spant. Het was altijd een thuiswedstrijd. Nee, geen Tv-programma’s, die waren toen al verhuisd naar Hilversum. Ik kom er nu regelmatig als bezoeker. Ik woon in Blaricum. Eind volgend jaar of begin 2020 kom ik met een stuk naar Spant! Aan die voorstelling gaan we een jaar werken.”

Johnny

“Het vak is totaal anders geworden” gaat Mies verder. “Je had toen geen sterren. Nu is iedereen een ster. Ja, Johnny ook. Johnny verdient dat. Er is een groot verschil tussen mensen die zichzelf kunnen blijven en mensen die dat maar moeilijk kunnen. Johnny is altijd zichzelf. Zo leuk dat hij nu hier is. Ik vind Johnny een fantastische jongen. Hij heeft de mogelijkheden, de wil en de ambitie om zichzelf te durven zijn. Dat kan hij. Mathijs heeft dat ook. En een vrouw als Astrid Joosten. Een geweldige vrouw, met zoveel liefde voor het vak.”

Kijkcijfers en Mies

“In mijn tijd waren kijkcijfers niet zo belangrijk. Ik was er ook niet geïnteresseerd in. Maar ze waren hoog. Iedereen deed zijn uiterste best en huppakee wat gaan we de volgende week doen. Dat was zo ontzettend leuk. De meiden die de redactie deden, de regisseur. Het was een hechte, kleine  groep. Tegenwoordig zijn er zoveel mensen met een programma bezig.”

Johnny: “Wat Mies gedaan heeft, is iconisch. Het zijn natuurlijk andere tijden geworden. In zo’n uitspraak als “Dag lieve, lieve mensen“ zit zoveel liefde. Nu zegt iedereen dat. Ik ben blij dat ik programma’s mag en kan maken over mensen die ziek zijn, een handicap hebben of op de vlucht zijn. Ondanks minder hoge kijkcijfers. Met een programma als ‘De reis van je leven’ scoor ik niet de pannen van het dak. Maar het gaat wel door.”

Foto’s

Na afloop nemen Mies en Johnny samen haar 7 fotoboeken door, vol bekende Nederlanders die ‘In de Hoofdrol’ voorbijkwamen en waarvan de meesten nu dood zijn. In fotoboek 6 komen ze de opa van Johnny tegen. Ruim 30 jaar later. Johnny maakt met zijn mobiel foto’s.

Soms staat de tijd echt stil.

In memoriam:

Vier dagen na dit interview is Mies plotseling overleden. Dit interview met haar wordt geplaatst met toestemming van de familie Bouwman ter herinnering aan een bijzonder mens.

Koningin van de Nederlandse televisie.

Top